Ține cu dinții de jobul tău și apreciază-ți patronul: firmele din România trec prin momente cumplite, sunt probleme mari

de: Alexandru Puiu
17 05. 2023

Dacă ai un loc de muncă și un venit stabil, acesta este un moment în care trebuie să apreciezi mai mult ca oricând confortul de care te bucuri, chiar dacă situația ta nu e perfectă și poate ai avea unele lucruri de reproșat angajatorului tău.

Cele mai recente date din sectorul privat indică faptul că firmele se confruntă cu o serie de probleme și provocări, iar dificultățile îi determină pe managerii locali să fie mai rezervați în a face noi angajări.

Cu alte cuvinte, nu este un moment prielnic să dai cu piciorul stabilității unui loc de muncă în speranța că-ți vei găsi foarte ușor și repede un altul. Din contră! Puține firme mai sunt dispuse în 2023 să recruteze masiv, ceea ce înseamnă că șansele de a identifica noi oportunități pe piața muncii sunt destul de reduse.

Dacă ai un loc de muncă în această perioadă, ține de el și lasă „pretențiile” deoparte

Potrivit sondajului „Indicele de investiții al ASEBUSS”, numai unu din trei (34%) manageri și antreprenori din România va crește numărul de angajați cu un procent cuprins între 5 și 10% anul acesta. Antreprenorii locali preferă să fie temperați și să țină lucrurile sub control, mai ales bugetele de cheltuieli.

Într-o perioadă marcată de scumpiri, inflație agresivă, criza costului vieții, acces îngreunat la finanțare, dobânzi piperate, această reținere din partea sectorului privat este o reacție firească și se poate încadra în categoria comportamentului de conservare.

„Liderii din companiile din România au un comportament mai rezervat față de anii de dinainte de pandemie când vine vorba de creșterea numărului de angajați. Obișnuiți să trăiască într-o perioadă de criză continuă, 44% dintre manageri au spus că nu vor face schimbări privind numărul de angajați, pe când 18% au menționat că își vor reduce personalul cu un procent cuprins între 5 și 10%. Anii de pandemie, creștere prețurilor și, implicit, a bugetelor alocate salariilor au mai ”mâncat” din bugetele de investiții, iar acest lucru se reflectă și în planurile de angajare, care sunt mai precaute”, a declarat prof. Ovidiu Dîmbean-Creța, rectorul ASEBUSS.